Nieuws

Uniek: ‘Prinsessenboerderij’ toegankelijk op 14 september!

Hier is het gebeurd: de aanhouding van Prinses Wilhelmina van Pruisen, op die dag in 1787. Adriaan van Leeuwenhoek zwaaide de deur van zijn kaasboerderij voor haar open, en, ‘gezeten op een stapel kazen’ was daar de prinses. Het is één van de plaatsen waar de geschiedenis van ons dorp en van Nederland werd vormgegeven. Hoe zou het eruit zien? Normaal gesproken is de ‘Prinsessenboerderij’ voor niemand toegankelijk, maar op zaterdag 14 september kunt u de gehele dag een rondleiding krijgen in dit bijzondere pand. Een unicum, waarvoor we de huidige eigenaar zeer erkentelijk zijn.

De ‘Prinsessenboerderij’, waar in 1787 de aanhouding gebeurde

Burgemeester Verhoeve geeft gastles over de aanhouding in Hekendorp

Op 11 september zal burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater een gastles geven op de OBS Goejanverwelle over de historische aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen in 1787. Een gebeurtenis in een klein dorpje, maar met internationale gevolgen en zelfs een oorlog als gevolg! De prinses zelf met haar prachtige japon en pruik zal bij de les aanwezig zijn.

De OBS Goejanverwelle in Hekendorp

Antieke schoolplaat van de aanhouding naar de basisschool in Hekendorp

Het is een afbeelding die veel ouderen nog wel op het netvlies zullen hebben: de historische schoolplaat van de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen op 28 juni 1787. De afgelopen jaren zijn die platen uit vrijwel alle scholen verdwenen. Met het festival ‘Prinses en Patriot’ op 13 en 14 september in het vooruitzicht, biedt Nico van der Weijde uit Hekendorp op 4 september die schoolplaat opnieuw aan de school aan.

De historische schoolplaat van de aanhouding op 28 juni 1787