Zaterdag

Op zaterdag 14 september stapt het hele dorp in de tijdmachine: terug naar 1787! Het jaar waarin Hekendorp zichzelf op de kaart zette en prinses Wilhelmina van Pruisen werd aangehouden door patriotten.

Op het festivalterrein aan de Opweg in Hekendorp is de hele dag van alles te beleven. Alle verenigingen van Hekendorp hebben samengewerkt om er een geweldige dag van te maken.

De dag begint om tien uur. Om half vijf is het laatste evenement afgelopen en kunnen we gezellig met alle gasten op het festivalterrein eten en drinken.

Aanhouding

Om elf uur en om twee uur gaat het gebeuren: een toneelstuk met tientallen acteurs op basis van de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen. Het spektakel vindt plaats op de historische plek: op de sluis van Hekendorp. Er zijn grote podia neergezet zodat het publiek de manifestatie van ongeveer een half uur goed kan volgen.

De aanhouding van de prinses, volgens de beroemde schoolplaat

De prinses en haar gevolg komen aan in een prachtige antieke koets en worden aangehouden door de patriotten. Maar wat gebeurt er daarna met haar? U bent welkom bij dit historische straattheater, dat alleen op deze dag wordt uitgevoerd.

Bulderende kanonnen

Op het festivalterrein staat de hele dag een achttiende-eeuws tentenkamp met Pruisische soldaten, die bulderende kanonnen en musketten zullen afschieten. Ook zal de Napoleontische Douanes Imperiales zullen aanwezig zijn met historische kleding en musketten. De acteurs koken hun eten op een kampvuur en geven graag uitleg aan het publiek.

Bekijk hieronder een video van de Bastion Rijdende Artillerie die optraden tijdens een heropvoering van de Slag bij Waterloo.

Een regelrecht sensatie is de achttiende-eeuwse escaperoom die speciaal voor dit evenement op het festivalterrein is gebouwd. Teams kunnen daar de hele dag tegen elkaar strijden.

Op het terrein wordt door ervaren schutters een clinic in handboogschieten gegeven. U kunt kijken of u een vaste hand heeft op een veilige baan die op het festivalterrein is afgezet.

Historie

Voor wie meer wil weten over de bijzondere geschiedenis van het dorp is er speciaal voor dit evenement een historische dorpswandeling van ongeveer een uur onder leiding van een deskundige gids. Wie heeft de prinses nu echt aangehouden? Welke boerderijen stonden er toen al? Wat is er nu nog uit die tijd te zien? Deze wandeling begint om half één. Wilt u zeker zijn van een plek? Meld u dan aan bij de informatietent op het festivalterrein en we houden rekening met u. Deelname is gratis.

Hekendorp op een antieke prentenbriefkaart

Op zaterdag is het ook mogelijk om, bij wijze van hoge uitzondering, de eeuwenoude boerderij in het centrum van het dorp te betreden, waar de aanhouding van de prinses in 1787 heeft plaatsgevonden. Normaal is deze boerderij niet te betreden, maar voor deze gelegenheid gaan de deuren open, waarvoor onze dank aan de eigenaar. Hoe zou het zijn om rond te lopen op deze plek, waar historie werd geschreven?

De ‘Prinsessenboerderij’, waar in 1787 de aanhouding gebeurde

Verder vindt u op het festivalterrein kraampjes waar diverse oude ambachten worden gedemonstreerd, er is een braderie en er zijn grote springkussens voor de kinderen. Voor wie mee wil doen, is er een interessante en uitdagende puzzeltocht door het dorp uitgezet.

Om 15 uur begint in verenigingsgebouw ‘De Boezem’ (een straat verwijderd van het festivalterrein) een lezing van Tanja Wassenberg. Ze zal vertellen over de opkomst van buurtgenootschappen en de relatie met de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen. Aanmelding voor deze lezing verloopt via de mail: wilhelminavanpruisen@gmail.nl, maar u kunt ook gewoon binnenlopen voor deze interessante lezing vol dingen die u misschien nog niet wist over de tijd van de prinses.

Sommige dingen veranderen maar weinig: schapendrijven. Het gebeurde al in de tijd van de prinses. Zaterdag om 16 uur kunt u een verbluffende demonstratie zien op het weiland pal naast het evenemententerrein. U heeft vanaf het evenemententerrein dan ook mooi zicht op de demonstratie. Ook kunt u op de Goejanverwelle (de dijk) kijken, maar die weg is rond die tijd niet voortdurend afgesloten. Schapendrijven is een prachtig schouwspel en vergt een uiterste samenwerking tussen mens en hond. Een aanrader!

Eten en drinken

Op het festivalterrein is de gehele dag een grote horecatent geopend, waar u tegen muntjes (verkrijgbaar op het terrein) frisdrank, bier en wijnen kunt kopen, en natuurlijk is er ook lekker eten volop aanwezig.